Get Adobe Flash player

ПРЕМИЕРA!

Заповядайте на премиерата на постановката "Повредата" на 15.05.2014 г. от 19 часа. На добър час!

alt

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР – КЪРДЖАЛИ
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „ДИМИТЪР ДИМОВ”
представя за първи път на българска сцена
ПОВРЕДАТА
от ФРИДРИХ ДЮРЕНМАТ
превод от немски: Алеко Дянков
ПОСТАНОВКА: ПЕТЪР КАУКОВ
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ: РОЗИНА МАКАВЕЕВА
МУЗИКА: ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ
Участват: Емил Емилов, Цветан Даскалов, Петър Мастагарков, Гълъб Бочуков, Петър Атанасов, Искра Донова, Русалина Майналовска, Дарина Стоянова, Рахим Ферад,  Борислав Христов, Лъчезар Хальов

Швейцарският автор и драматург Фридрих Дюренмат (1921-1990) е познат преди всичко с най-поставяната си пиеса „Посещението на старата дама” (1956 г.). През същата година написва и повестта „Повредата”, която през 1959 г. преработва в радиопиеса, а през 1979 г. написва и нейната сценична версия.  Това е великолепна черна комедия за справедливостта и правосъдието, демонстрираща типичните за Дюренмат ярко остроумие, ерудиция и стил.
Алфредо Трапс, пътуващ текстилен търговец, има повреда на колата и се налага да пренощува в малко градче. Междувременно на гарата е станала влакова катастрофа и всички места в местната страноприемница са заети. Така той се озовава в огромната вила на местно величие – пенсионерът Вухт. Той не само приема госта, но го и кани на пищна вечеря със скъпи стари вина. Оказва се, че домакинът е бивш съдия, а неговите приятели и постоянни гости са пенсионирани прокурор, адвокат и палач. Разбира се, има и интригуващо женско присъствие!
Тази весела компания всяка седмица играе доста странна игра: разиграва съдебни процеси и гостът е поканен да се присъедини в ролята на обвиняем, без да е ясно какво е престъплението. Разкриват се случки от живота на Трапс – неговите амбиции, изневери, арогантността му и постепенно се появява въпросът за неговия възход в кариерата: дали смъртта на бившия му шеф е била нещастен случай? Или пък Трапс находчиво е организирал неговото убийство?