Get Adobe Flash player

Кърджалийският театър прави дигитална постановка на "Деца на света" от Стефан Цанев

  Трупата на Театрално-музикален център – Кърджали започна репетициите за нов спектакъл по пиесата "Деца на света" на Стефан Цанев, като авторът предостави най-новата редакция на творбата си.

alt

Проектът е част от инициативата "Digital theatre" на Европейската театрална конвенция (ETC), чийто член кърджалийският театър е от две години. Освен своята "жива версия" с публика, спектакълът ще има и обогатен дигитален вариант със субтитри за разпространение сред международните партньори от ЕТС.
През август големият български творец Стефан Цанев ще празнува 85-та си годишнина. Темата, която разглежда пиесата му "Деца на света" (2011), е изключително актуална. В центъра на драматургията е историята на възрастна двойка, пенсионирани преждевременно интелектуалци, които, за да помагат финансово на децата си в чужбина, решават да отворят крайпътно заведение – насред нищото. Оказва се, че клиенти не идват, децата, успешно интегрирали се в други държави, също не се прибират, а годините препускат бясно.
Социалната трагикомедия изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм.
Режисьор на спектакъла е младият Денислав Янев, за когото това ще е първа постановка на сцената на Театрално-музикален център - Кърджали.
В ролите влизат актрисите Анна Петрова и Адриана Кънчева, както и гост-актьорът Любомир Фърков.
Любопитно е, че на тазгодишното издание на "Златен кукерикон", националните театрални награди за хумор и сатира, връчвани от Сатиричния театър, Анна Петрова и Любомир Фърков бяха с номинации за "Най-добра актриса" и за "Най-добър актьор", а Денислав Янев – за "Най-добра постановка".
Към този екип се присъединява сценографът Николай Нинов, а музиката е дело на Николай Владимиров.
Очаква се премиерата да е във втората половина на месец септември на голямата сцена на Театрално-музикален център – Кърджали.