Get Adobe Flash player

ПРЕСА

Бурни аплодисменти за кърджалийските актьори на юбилейния, ХХ-ти, международен фестивал в Търговище

При препълнена зала младите актьори от ТМЦ-Кърджали представиха авторския спектакъл „Бременските музиканти“ на Леонард Капон, сценография Вирджиния Петкова и музика Веселин Койчев, на ХХ-тото, юбилейно издание на международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ в Търговище.

alt Малките зрители пяха и се забавляваха с приказните герои, водени от талантливите Тони Тончева, Красимир Ненков и Божидар Георгиев. Нашите актьори бяха бурно аплодирани  от малчуганите, които съпреживяха историята на веселата банда „музиканти“, тръгнала към Бремен, за да търси спасение от съдбата си.

alt

Сред селекцията на международния фестивал имаше представления от България, Индия, Турция, Русия, Сърбия, Италия. Жури с председател проф. д-р Йоана Спасова-Дикова и членове Мариана Петрович и Аве Иванова определи спектаклите, които си тръгват с приз от фестивала. Голямата награда замина за Държавен куклен театър-Видин с авторския спектакъл на Магдалена Митева „Принцесата и граховото зърно“. Първа награда получи „Маша и мечокът“ на Московския областен куклен театър. Гостите от Русия разказаха вечната приказка пред малките зрители на български език. Беше присъдена и поощрителна награда на представлението „Опитомяване на дивото“ от Судип Гупта на Театър на куклите, Колката, Индия.

alt

Кърджалийски актьори участват във филм за Наим Сюлейманоглу

ТМЦ-пресс 30.04.2019 г.

Наши театрали са в основния актьорски състав на филм за живота на Наим Сюлейманоглу. Филмът се подготвя от турската страна и е с работно заглавие „Наим Сюлейманоглу – Джобния Херкулес“. Това съобщи директорът на Театрално-музикален център – Кърджали, Гълъб Бочуков,  след завръщането на трупата от Международния фестивал „Хиляди въздишки – един глас“ в град Коня, Република Турция.

alt

Там съставът на музикален театър „Кадрие Лятифова“ към ТМЦ-Кърджали представи „Езоп“ на автора Гилерме Фигейредо. Режисьор е Гълъб Бочуков, сценографията е на  Томиана Томова-Начева, хореограф е Веселина
Арабаджиева. Преводът на турски език на сценичната адаптация на пиесата е направен от Гюлшен Расим.

alt

     Това е десетото издание на фестивала. Тази година на сцената се представиха актьорски състави от Турция, както и трупи на театри от Гърция, Македония, Босна, Азербайджан, Иран, Казахстан, Косово и др.
     В Деня на детето, който в Р Турция се отбелязва на 23 април с големи тържества, нашите артисти представиха авторския спектакъл „Аладин“ на режисьора Лео Капон, сценография Вирджиния Петкова.

alt

    „Представлението беше посрещнато с голям интерес от детската публика“, каза Бочуков. „Изключително забавно за малчуганите беше и включването им в уъркшоп „Магията на куклите“, който показаха нашите актьори“, допълни той.      В работилницата, водена от куклоконструкторката Сийка Моллова, нашите театрали разкриха тънкости в различните системи за водене на кукли и други тайни на това изкуство. Децата имаха възможност да участват и в изработването на импровизирани кукли за домашен театър с материали от бита.
За да гледа вечерния спектакъл, „Езоп“, специално от Истанбул пристигна екип на кастинг агенцията, която е ангажирана с подготовката на филм за живота на Наим Сюлейманоглу, съобщи Бочуков. Кърджалийските актьори направиха пробни снимки и голяма част от ролите вече са поверени на нашенци. „Те ще бъдат огласени обаче след окончателното разпределение и стартирането на снимките в началото на месец юни тази година“, каза директорът.
Участието на трупата на ТМЦ-Кърджали в международния фестивал и този път премина успешно, не скри задоволството си Бочуков. Получихме покана за следващо участие, както и заявки за бъдеща съвместна работа с
колегите от театъра в гр. Коня, допълни той. Предстоят разменни гостувания и семинари на двете трупи.
Бих искал да изкажа специалните ни благодарности на кмета на Община Кърджали, инж. Хасан Азис за осигурените средства за транспорт на състава ни за участие в международния фестивал, каза Гълъб Бочуков.

Вестник "tiyatro"

alt

 

alt

 

Внезапно заболяване на актьор отлага премиерата на „Рожден ден“

26/9/16  Арда нюз

Внезапно заболяване на актьор отлага премиерата на постановката ,, Рожден ден” от Харолд Пинтър.

В къснят следобед на 21.09.2016 г. актрисата Антоанета Миланова е представила болничния лист на актьора Калчо Иванов, изпълнител на ролята на ,,Голдбърг’’ в премиерното заглавие.

От ръководството не се ангажират за следваща дата за премиера, тъй като актьорът не е информирал режисьора и ръководството за заболяването си и последващото лечение. Срокът на болничния лист е 30 (тридесет) дни , а в спектакъла участва и гост-актьорът от Пловдивския театър  Стефан Попов, чиято заетост е много голяма.

Директорът  Гълъб Бочуков обаче е категоричен, че това няма да наруши работния ритъм на Центъра.
 

Кърджалийският театър отчете успешно полугодие

Арда нюз 03/07/2016 г.

ТМЦ –Кърджали ще приключи полугодието с положителни резултати. Всички задължения за минал период към доставчици и граждански договори на артисти-изпълнители са изплатени.

alt

„Със задоволство можем да кажем, че театърът няма задължения. Постъпленията от собствена продукция са значителни и това ни позволи да се разплатим с нашите контрагенти. Успешно преминаха гастролите на нашите актьори във Военния театър- гр.София, зала „Борис Христов”- Пловдив, ДТ ”Иван Димов”-Хасково, Търговище, РДТ Смолян и др.“, със задоволство сподели директорът на театъра Бочуков.
Предстои поетапно излизане в платен годишен отпуск на състава на Центъра, като същевременно се подготвя лятно турне (Варна, Велики Преслав, Казанлък, Балчик,Велинград и др.) на спектаклите „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев и „Не всеки крадец е мошеник” на Дарио Фо с участието на Васил Драганов.
На наша сцена предстои гостуване на Театър Българска Армия гр.София с „Да разлаем кучетата” на 04.07 и награденият с „ИКАР” за най-добро представление през 2013 спектакъл на ТР „Сфумато” „Медея-майка ми” на 14юли.
Усилено се подготвят новите заглавия на Центъра. Премиерата на спектакъла „Рожден ден” на Харолд Пинтър с гастрол на Стефан Попов актьор от ДТ ”Н.О.Масалитинов”- Пловдив и режисьор Цветан Даскалов ще бъде към края на септември.
В процес на работа са и други заглавия от репертоара на ТМЦ-Кърджали.