Get Adobe Flash player

ПРЕСА

Вестник "tiyatro"

alt

 

alt

 

Внезапно заболяване на актьор отлага премиерата на „Рожден ден“

26/9/16  Арда нюз

Внезапно заболяване на актьор отлага премиерата на постановката ,, Рожден ден” от Харолд Пинтър.

В къснят следобед на 21.09.2016 г. актрисата Антоанета Миланова е представила болничния лист на актьора Калчо Иванов, изпълнител на ролята на ,,Голдбърг’’ в премиерното заглавие.

От ръководството не се ангажират за следваща дата за премиера, тъй като актьорът не е информирал режисьора и ръководството за заболяването си и последващото лечение. Срокът на болничния лист е 30 (тридесет) дни , а в спектакъла участва и гост-актьорът от Пловдивския театър  Стефан Попов, чиято заетост е много голяма.

Директорът  Гълъб Бочуков обаче е категоричен, че това няма да наруши работния ритъм на Центъра.
 

Кърджалийският театър отчете успешно полугодие

Арда нюз 03/07/2016 г.

ТМЦ –Кърджали ще приключи полугодието с положителни резултати. Всички задължения за минал период към доставчици и граждански договори на артисти-изпълнители са изплатени.

alt

„Със задоволство можем да кажем, че театърът няма задължения. Постъпленията от собствена продукция са значителни и това ни позволи да се разплатим с нашите контрагенти. Успешно преминаха гастролите на нашите актьори във Военния театър- гр.София, зала „Борис Христов”- Пловдив, ДТ ”Иван Димов”-Хасково, Търговище, РДТ Смолян и др.“, със задоволство сподели директорът на театъра Бочуков.
Предстои поетапно излизане в платен годишен отпуск на състава на Центъра, като същевременно се подготвя лятно турне (Варна, Велики Преслав, Казанлък, Балчик,Велинград и др.) на спектаклите „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев и „Не всеки крадец е мошеник” на Дарио Фо с участието на Васил Драганов.
На наша сцена предстои гостуване на Театър Българска Армия гр.София с „Да разлаем кучетата” на 04.07 и награденият с „ИКАР” за най-добро представление през 2013 спектакъл на ТР „Сфумато” „Медея-майка ми” на 14юли.
Усилено се подготвят новите заглавия на Центъра. Премиерата на спектакъла „Рожден ден” на Харолд Пинтър с гастрол на Стефан Попов актьор от ДТ ”Н.О.Масалитинов”- Пловдив и режисьор Цветан Даскалов ще бъде към края на септември.
В процес на работа са и други заглавия от репертоара на ТМЦ-Кърджали.
 

 

Смях до сълзи за лицемерието и изневерите!

„Не всеки крадец е мошеник“ – смях до сълзи за лицемерието и изневерите!

08.03.2016 г. в. Нов живот

Не всеки крадец е мошеник

 

Комедийната пиеса „Не всеки крадец е мошеник” разведри вчера кърджалийци, дошли вечерта на премиерата на голямата сцена в театъра. Тези, които очакваха да се посмеят и да се насладят по-непосредствено на играта на известния актьор от „Комиците” Васил Драганов, със сигурност не останаха излъгани. Актьорите предизвикваха с репликите си неподправен смях, а накрая си заслужиха и нестихващи аплодисменти в препълнената зала. Цветя бяха поднесени от името на областния управител, на кметовете на Кърджали, на Момчилград, и Кирково, както и от фирма Глобал Нет. Цветя, подарени от човека-институция, както я представиха перукерката Таня Каракиркова, също окичиха сцената.
 

 

 

 

 

 

Дарио Фо е италиански драматург, нобелист по литература. Тази негова пиеса е играна стотици пъти по света, определяна е като фарсов шедьовър. В България се поставя от 2014 година.
В Кърджали я поставя режисьорът Андрей Калудов. В ролите се превъплътиха гостуващият актьор Васил Драганов като крадеца, Адриана Кънчева – неговата съпруга Мария, Радослав Арнаудов – мъжа, Елица Данаилова – жената, Месуре Тахир – Анна, Валентин Кашъмов – Антонио и Якуб Якуб – като втория крадец. А историята, разказана от Дарио Фо, е следната.

alt

 

 

 

   Професионален крадец влиза в буреносна вечер в празна къща на богаташи, за да я ограби. Часовникът бие звънко, за да подчертае съдбовната комичност на разразяващия се фарс. Една вдигната телефонна слушалка обърква всичко. Един по един се прибират собствениците, които разчитат, че семейното жилище е празно. Всеки е съпътстван с любовник, а крадецът се скрива в огромния часовник. Къщата внезапно става тясна. А пристига и ревнивата съпруга на крадеца…

 

 

alt

 

В комедията се третират общочовешки проблеми като изневяра, чест, девалвиралите отношения между мъжа и жената и най-вече комичните предразсъдъци между тях. С изключително топъл, фин хумор и с любов. Но тази тази изисканост на драматурга не ни прави слепи и безразлични към въпросите, които повдига – за тоталното лицемерие на едно общество, в което крадецът съвсем не се оказва мошеник. Това е така, защото в него отдавна се е извършила подмяна на ценностите.
Уискито се пие, защото е скъпо, а хората се обичат по сметка. Социалният сарказъм на Дарио Фо ни отрезвява, а тъгата напира, макар и през смеха – с един мъдър оптимизъм, че все пак всичко няма да свърши зле.

alt

 

 

Режисьорът Андрей Калудов много точно определи какво е основното послание на пиесата, тя се занимава с лицемерието, каза за „Нов живот“ преди премиерата на кърджалийска сцена актьорът Васил Драганов. Персонажите ни си изневеряват повсеместно, но се усмихват изкуствено един на друг, което е тема на всяко едно общество. Така моят герой се оказва най-честният и почтеният от всички.

 

 

 

Текст и снимки: Радка ПЕТКОВА

 

 

alt

Въпреки приходите, задълженията тежат на театъра!

06.02.2016 г. в. Нов живот

alt  

Успяхме да се издържаме през миналата година и работихме толкова, колкото ни позволяваха постъпленията от наеми, казва директорът Гълъб Бочуков.
На 15 февруари кърджалийските театрали играят спектакъла „Последният страстен любовник“ в столицата
Продължават и гастролите в Крумовград, Неделино, в Димитровград с детски представления.

 

 

Божидара АНГЕЛОВА
 136 хиляди лева приход за 2015 година от наеми на отдадени площи, без никакви разходи за издръжка, отчете ръководството на театъра през първите дни на тази година. Това е с 30 хил. лева повече от предходната година и над 20 хил. лева в плюс от 2013 година, поясни за в. „Нов живот” директорът на културната институция Гълъб Бочуков.

altВ Министерството на културата се учудват как работим така, и то без никакъв отчетен разход. Успяхме да се издържаме и работихме толкова, колкото ни позволяваха постъпленията от наеми. Само с фонд „Работна заплата” нямаше как да се справим, каза Бочуков. По думите му това е била стратегията за справяне с натрупаните от предишни години финансови задължения.
Театърът обаче към момента е разследван от НАП в Пловдив за неотчетен ДДС за периода 2011 – 2013 година, когато не е бил регистриран по Закона за ДДС. Финансовата институция била сезирана по анонимен сигнал. Това е един изключително тежък проблем и голямо нарушение и съответното длъжностно лице ще понесе отговорността. Предстои да бъде изчислена сумата, която дължим, а тя няма да е малка, и ще бъде заплатена със задна дата от 2011 година, допълва Бочуков.
Театралният сезон продължава нормално, въпреки проблемите. Предстои гостуване на театър „Сълза и смях“ с постановката „Луда нощ по френски“ на 8 февруари, понеделник. Смолянският театър ще се представи на кърджалийска сцена на 16 февруари с „Чичовци“ – един емблематичен спектакъл с много гарстрольори от столицата. На 15 февруари наш състав играе в НДК с постановката „Последният страстен любовник“. Продължават и гастролите в Крумовград, Неделино, в Димитровград с детски представления. В края на февруари кърджалийските актьори играят в Стара Загора.
Държавата продължава да дава пари за театъра в Кърджали. Ние сме излезли от кризисния период и работим нормално, но по методиката на Министерството на културата задълженията се прехвърлят за следващата година – нещо, което е лошо за нас, уточни Бочуков.