Get Adobe Flash player

Ученици засенчват с танци на Холивуд

27 Март, 2012 г.  Вестник "Нов живот"

Кукувицата

„Кукувицата“ е премиерата, която театърът в Кърджали посвещава на Международния ден на театъра 27 март и ще гледаме тази вечер. Тя е режисьорски дебют на актрисата Лиза Шопова по пиесата на Елин Рахнев. Снощи най-нетърпеливите зрители видяха предпремиерното представление и вече можем да кажем, че успехът на спектакъла е предизвестен.
Той е почти мюзикъл, изпълнен с много танци и хубава музика. Директорът на театъра Пламен Панев го оценя като 40% мюзикъл от бродуейски тип и в танците съперничи на места на най-добрите холивудски продукции. Ще видите нещо, което не сте виждали и ще сте изненадани, твърди директорът.
Забележителното е, че танцьорите не са професионалисти, а момчета и момичета между 12 и 18 години от кърджалийски училища, които реално се подготвиха само за десетина дни. Направиха невъзможното, коментира хореографът на спектакъла Захари Нанков. Голяма част от тях никога не бяха танцували на сцена, още по-малко в ансамбъл. Не е лесно да се постигне синхрон, когато 25 души са на сцената. Но те успяха, бяха завладени от магията, усетиха отговорността към другите и ще стават все по-добри, казва той. Изглежда, че се забавляват на сцената, но им е трудно, много трудно.
Младите артисти са подбрани с кастинг от кърджалийските училища измежду 120 техни връстници. Искахме да направим спектакъл от деца за деца, за да привлечем вниманието на тийнейджърите между 10 и 20 години, които по някаква причина не стъпват в театъра, казва сценографът Кольо Карамфилов. Затова целта ни беше представлението да прилича на клип, на филм. Мисля, че това е начинът да ги накараме да го заобичат и да доведат и връстниците си в театъра.
В Кърджали Кольо Карамфилов осъществява мечтата си за интересен, модерен и мащабен декор, каквито е правил в чужбина. И подчертава благодарността си към местни и Пловдивски бизнесмени, които на възрожденски принцип помагат да се осъществи представлението.
Карамфилов е един от изтъкнатите съвременни художници и от години се занимава и със сценография. Работил за някои от най-добрите режисьори в България, а също и в проекти в Румъния, Русия и Украина.
Пиесата е за самотен баща, чийто син непрекъснато закъснява за училище и си измисля невероятни истории за оправдание. Бащата се опитва да му помогне, но и той закъснява. Кой на кого да помогне „да влезе в час“? Историята се развива в един клас, в който има деца от различни възрасти. Идеята е, че няма съществени разлики между поколеният. Трябва да се научим да ги уважаваме. Вместо да им размахваме пръст, да видим какво се случва в света им, за да можем да им помагаме, но без да се намесваме грубо и да даваме оценки, коментира режисьорът Шопова. Нашите деца са умни, те са нашата инвестиция и трябва да се отнасяме с уважение към тях.
Лайт-мотивът на представлението е „Влез в час“, казва тя. На всички им се налага да го направят – и възрастните и децата – в любовта, реалния живот, в учебния час, и в съвремието, да не изоставаме от младите, да им даваме нуобходимото уважение и разбиране, защото го заслужават.
Лиза Шопова много се гордее с изпълнителя на ролята на сина – Стоян Василев. Той просто дойде и си взе ролята безапелационно, коментира тя. На втория кастинг момчетата трябвало да разиграват етюди с професионалния актьор, който изпълнява ролята на бащата – Атанас Атанасов. Стоян сякаш е роден за това, рядко се срещат такива таланти, още се вълнува Шопова. Тя прогнозира звездно бъдеще на младежа в артистична кариера в театъра или киното.
Режисьорът решава да вземе в представлението ученици, защото професионални актьори ще изглеждат бутафорно в ролята на десетина години по-млади и защото вярва в способностите на тийнейджърите.
Покрай яркото присъствие на децата, да не пропуснем останалите участници в представлението. Атанас Аатанасов е в ролята на бащата, Лъчезар Хальов е нестандартно мислещият училищен директор, Марина Бошнакова е класната, която безуспешно се опитва да е „образцова“ учителка и Антоанета Миланова в ролята на доста шантавата и превзета чистачка.
Захари Нанков е хореографът на танците, за музиката се грижи Петя Диманова, Костюмите са на Мариета Ценова, а Огнян Камишев се занимава с пластиката на актьорите.
След четирите премиерни представления в Кърджали създателите на „Кукувицата“ планират да покажат спектакъла и на по-големи сцени из страната. След като положихме толкова много труд и обич в това представление, трябва да го видят повече хора, коментира Лиза Шопова.

Тонка ГОГОВА
Снимка: Петко БОРИСОВ