Get Adobe Flash player

Елитен руски режисьор гостува на театъра в Кърджали

24 Май, 2012 г.  Вестник  "Нов живот"

alt

Открита лекция – разговор с актьорите от кърджалийския театър „Димитър Димов“ е провел художественият ръководител на московския театър „Школа современной пьесы“ Йосиф Райхелгаус в почивните дни, когато гостува на трупата заедно с началника на международния отдел на театъра. Лекцията е била за системата на театрално образование в Русия. Имало е и упражнения за актьорско майсторство с младите в трупата.
Руският гост е останал очарован от кърджалийски актьори. Освен режисьор, той е и преподавател в руската театрална академия /ГИТИС/ и непрекъснато работи с младежи, които прохождат в театралното поприще.
Йосиф Райхелгаус е имал и разговор с ръководството на театъра за по-нататъшното сътрудничество между двете трупи. Подписали са рамково споразумение в този смисъл. От 29 септември до 4 октомври е планиран гастрол на представление на московския театър. Засега пиесата не е уточнена, но вече се знае, че ще играят в Народния театър в София, в пловдивския театър и в Кърджали.
Трупата на нашия театър ще върне визитата с гастрол от 29 март до 4 април догодина.
Споразумението предвижда обмяна на опит между двете трупи, а също и на актьори. Което си е направо голямо училище за кърджалийци.

ТВОРЕЦ И ЛИЧНОСТ
Преди всичко Райхелгаус е един от големите режисьори в Москва. Работил е в няколко от водещите московски театри – на Станиславски, „А. С. Пушкин“, „Таганка“, „Современник“. От 1989 г. е художествен ръководител на „Школа современной пьесы“. Поставял е пиеса в Националния театър на Израел, в театър „Кураж“ в Женева. През 2007 г. по негов сценарий е откриването на Международния театрален фестивал в Женева. Има награди за постановки, за документални и игрални филми, не само руски, но и от други страни. Като преподавател през 1995 г. става професор в Рочестърския университет в САЩ. Чете лекции за режисурата като приложна психология на лекарски конгрес в Хавана през 2011 г. Заслужил деец на изкуството на Руската федерация. Народен артист на Русия е от 1999 г. Изброеното дава изключително бледа представа за твореца и личността Йосиф Райхелгаус.

Антоанета ПЕТРОВА