Get Adobe Flash player

С хепънинга „Самодивска сватба“ започва 13-ят Международен фестивал “Перперикон”

http://kardjalinews.com/06/05/11380
June 6, 2013

alt

С хепънинга  „Самодивска сватба“,   копродукция на сдружение ОКАСТА и театъра „Димитър Димов“  в Кърджали започва 13-ят Международен фестивал  Перперикон. Възстановката, пресъздадена с най-модерни аудиовизуални и танцови средства,  ще започне в 21,30 часа на 22 юни на скалния феномен „Каменната сватба”, обяви управителят на Сдружение „Перперикон – Мелпомена” и директор на фестивала Петър Савчов.

Според  директора на  театъра  Димо Димов  намерението е да   създадат една аудио- визуална феерия, ще предложат на  гостите на фестивала едно 3D  приключение  на  живо. Той подчерта, че работят  в  дух на сътрудничество и екипност. Спектакълът, който подготвят,  е  плод на тригодишни  усилия.

Ще разкажат  пред гостите една приказка, която  всеки зрител  ще може  да преживее  и ще участва. Не се базира на традиционната  легенда за каменната сватба,  а на епоса за самодивите. Създателите  са избрали  за представянето й най-късата нощ в годината, залагат на по-голяма драматургия в сюжета, по-мащабно преживяване за публиката. Предпочели са  нетрадиционно място –  скалния феномен Каменната сватба,    заложили са на прожекции  във въздуха, върху скалите,   ще видим  и много самодиви.  Спектакълът  ще  се играе на поляната пред  скалния феномен, който  по никакъв начин няма да бъде застрашен от това, което ще се случва там, фигурите само ще бъдат осветявани. Създателите са получили са разрешение  от РИОСВ и предписание за опазване на обекта.  Партньор  им е Горското стопанство, което ще помогне да бъде облагородена пътеката и мястото, където ще  се играе спектакълът.

Според  Димов  предвиждат в бъдеще  да има повече такива  отворени форми, в които  публиката да участва.  Залагат на  създаването на по-модерен туристически продукт,  който да привлича  повече посетители и  да  има продажби, за  може театърът да получава  субсидията си.  Ще се опитат да се настанят и  уютно и нашироко в  тази свободна засега ниша.

Спектакълът е пробен камък, ако  пожъне успех,  ще  направят и още такива,  сцени на които ще са  скалният град Перперикон и  светилището Татул, добави той.  Работят  съвместно с община Кърджали и  всички заинтересовани страни край тези обекти.  Автор, постановчик,   както и сценографията  и костюмите са дело Румяна Бъчварова, хореографията е на Георги  Бояджиев и Веселина Тодорова, музиката  е дело на Веселин Генов и  Йълдърай  Аптурахман . Билетът за вход  е от 5 лева. Проектът се финансира от Министерство на културата. Театърът  в Кърджали се включва активно с  творците си, ателиетата   са ангажирани  максимално в подготовката,    както и в осветлението и озвучаването. 25 артисти  участват, още  толкова от персонала са ангажирани  в подготовката.  Използвани са 65 светодиода, 19 900 мъниста, 270 метра кабел за костюмите, а  над половин километър са  кабелите, които ще са  за осветление.

В дните от 22 до 29 юни Кърджали ще събере отново творци от България и Балканите. За първи път тази година по време на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон” ще  има конкурс за спектакъл в областта на съвременното музикално-танцово изкуство.  Журито вече е селектирало  четири  представления, а най- доброто ще бъде избрано след гласуване на зрителите.  Представленията  от конкурсната програма  ще  бъдат безплатни.

„Коварство и любов” на театър „София” с участието на Калин Врачански, „RNB 2”, „Аз плащам” на театър от Анкара, постановка на българския режисьор Владлен Александров с над 70 представления в Турция, това са част от заглавията във фестивалната програма.  В последния фестивален ден – 29 юни  ще има  хепънинг на Скалния град на траките , по традиция в тронната зала на Двореца светилище ще бъде връчена наградата “Златен Перперикон” за принос в развитието на българската и европейската култура.

Финансовата подкрепа за  фестивала е осигурена от канадската компания „Дънди Прешъс Металс”, Министерството на културата и община Кърджали.