Get Adobe Flash player

Създаването на Театрално-музикален център в Кърджали е за добро!

Кърджали Нюз / 14 мар, 2014 г.

alt

Това се прави за добро, с едно по-добро финансиране, за да дадем един по-добър културен продукт на хората. Така коментира  преструктурирането  на театъра в Кърджали в Театрално-музикален център директорът  Димо Димов.  Центърът ще обединява драматичния , кукления театър и музикален театър „Кадрие Лятифова“.  Създаването  му  е в резултат на няколкомесечните  усилия  на Димо Димов да убеди ръководството на министерството на културата да подпомогне културните институти в смесените райони.
Очакваме  постановлението   за създаването на  Театрално-музикалния  център да бъде публикувано в Държавен вестник, след което  ще се подготви устройствения правилник на институцията и да бъде утвърдена от министъра на културата. След като това стане, ще дадем обясним на кърджалийци как ще работи държавния културен институт, под каква форма и как ще бъде организиран, каза Димов.  Той е категоричен, че след  като Културният институт ще получава по 40 лева за зрител,  това ще позволи по-скъпи постановки, гостуване на известни режисьори и актьори.
Вече работят по два спектакъла. В кукления театър ще бъдат привлечени  още петима актьори.
Подготвят  и нова постановка, насочена към зрители от различните етноси в града.Тя се нарича „Едерлези, Хъдерлез,Гергьовден“.   „Зайди, зайди ясно слънце“ беше едно много хубаво представление,  това, което ще представим  е посветено на Гергьовден и ще се играе преди празника.  Директорът подчерта, че и досега кърджалийските актьори са участвали в театрално-музикални спектакли  като  „Романс за парите, любовта и водката“, в „Любовни хватки“, „Секс, наркотици и рокендрол“.
Актьори от музикалният театър „Кадрие Лятифова”  участват в снимките филмова продукция за Апостола на Свободата Васил Левски, разкри Димо Димов. Изискването било да владеят перфектно турски. Епизодична роля е получил и самият той – ще е в ролята на съдържателя на Къкринското ханче, където е заловен Левски.