Get Adobe Flash player

Бурни аплодисменти за „Театрална изложба”

21.02.2015г. в. Нов живот

На сцената на кукления театър възпитаници на НАТФИЗ представиха на кърджалийската публика спектакъла „Театрална изложба”. В постановката играха и двама актьори от нашия театър. Пиесата има за цел да запознае публиката с велики художници и техните творби.

alt

Спектакълът бе свеж, лек, информативен, развлекателен, наситен с много хумор и въображение. Актьорите играха с голямо желание, дори страст и вдъхновение. Във всяка миниатюра на зрителя бяха представени десет картини на десет различни художници, от които и на Владимир Димитров – Майстора, творили в различни епохи, държави и стилове в Европа. На публиката накратко бе представена биографията на художника и интерпретирана историята около създаването на съответната картина и смисъла на изобразеното в нея.

alt

В интерпретациите имаше всякакви сюжети  – ироничен, комичен,  пародиен, дори философски и социален. Не на последно място е да се отбележи, че в пиесата бе представено ефектно визуално шоу. Впечатлени от радостното за окото зрелище, зрителите през цялото време снимаха клипчета с фотоапаратите си.

alt

Идеята на авторите на спектакъла е, че не могат да кажат какво е провокирало художниците да нарисуват една или друга картина. Но всички изкуства са свързани помежду си чрез човешкото въображение и дух.

alt

Публиката изпрати с бурни аплодисменти актьорите, сценаристите проф. Румен Рачев и доц. Боряна Георгиева, като на няколко пъти ги призова да излязат на сцената. Театралите и екипа на постановката съвсем заслужено получиха кошници с цветя и изпратиха зрителите с настроение, което преди това така щедро бяха дарили на публиката.

Според създателите на пиесата тя е плод на творческа лудост и експеримент, в който едно изкуство говори за друг вид изкуство. В нея са втъкани елементи от куклено и драматично театрално майсторство.

Илия ЛИКОМАНОВ

Снимки: Радка ПЕТКОВА