Get Adobe Flash player

Въпреки приходите, задълженията тежат на театъра!

06.02.2016 г. в. Нов живот

alt  

Успяхме да се издържаме през миналата година и работихме толкова, колкото ни позволяваха постъпленията от наеми, казва директорът Гълъб Бочуков.
На 15 февруари кърджалийските театрали играят спектакъла „Последният страстен любовник“ в столицата
Продължават и гастролите в Крумовград, Неделино, в Димитровград с детски представления.

 

 

Божидара АНГЕЛОВА
 136 хиляди лева приход за 2015 година от наеми на отдадени площи, без никакви разходи за издръжка, отчете ръководството на театъра през първите дни на тази година. Това е с 30 хил. лева повече от предходната година и над 20 хил. лева в плюс от 2013 година, поясни за в. „Нов живот” директорът на културната институция Гълъб Бочуков.

altВ Министерството на културата се учудват как работим така, и то без никакъв отчетен разход. Успяхме да се издържаме и работихме толкова, колкото ни позволяваха постъпленията от наеми. Само с фонд „Работна заплата” нямаше как да се справим, каза Бочуков. По думите му това е била стратегията за справяне с натрупаните от предишни години финансови задължения.
Театърът обаче към момента е разследван от НАП в Пловдив за неотчетен ДДС за периода 2011 – 2013 година, когато не е бил регистриран по Закона за ДДС. Финансовата институция била сезирана по анонимен сигнал. Това е един изключително тежък проблем и голямо нарушение и съответното длъжностно лице ще понесе отговорността. Предстои да бъде изчислена сумата, която дължим, а тя няма да е малка, и ще бъде заплатена със задна дата от 2011 година, допълва Бочуков.
Театралният сезон продължава нормално, въпреки проблемите. Предстои гостуване на театър „Сълза и смях“ с постановката „Луда нощ по френски“ на 8 февруари, понеделник. Смолянският театър ще се представи на кърджалийска сцена на 16 февруари с „Чичовци“ – един емблематичен спектакъл с много гарстрольори от столицата. На 15 февруари наш състав играе в НДК с постановката „Последният страстен любовник“. Продължават и гастролите в Крумовград, Неделино, в Димитровград с детски представления. В края на февруари кърджалийските актьори играят в Стара Загора.
Държавата продължава да дава пари за театъра в Кърджали. Ние сме излезли от кризисния период и работим нормално, но по методиката на Министерството на културата задълженията се прехвърлят за следващата година – нещо, което е лошо за нас, уточни Бочуков.