Get Adobe Flash player

Посещение на Министъра на културата Боил Банов и Председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев

alt

Знаете, че идвам от театъра и ми е важно от време на време да чувам не само ръководствата, а и хората, които работят, от какво са недоволни, защото министърът трябва да е близо до проблемите, за да е полезен. Това каза при пристигането си в Кърджали министърът на културата Боил Банов в четвъртък. Той се срещна със състава на Театрално-музикален център-Кърджали. На разговора присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Проведохме една изключително навременна и ползотворна среща в приятелска, колегиална атмосфера, коментира Банов.

При пристигането си министърът призна, че посещението му е провокирано от напрежение между синдикалната организация на ТМЦ – Кърджали към Съюза на артистите в България и директора на театъра. На базата на подписаното ново браншово споразумение синдикалните организации по театрите трябва да подпишат колективен трудов договор с ръководствата. Директорът Гълъб Бочуков коментира, че колективният договор се бави и не е подписан в срок предвид моментните показатели на театъра. Според него това ще утежни още повече финансовото състояние. Културният институт е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, поясни той. В последните години два-три пъти беше увеличавана минималната работна заплата за страната и ние сме задължени да изпълним това изискване, а корекция в бюджета нямаше, поясни Бочуков.

Не е необходимо да се обичате, но трябва да има диалог, препоръча Банов. Той съобщи, че според анализите, от 2-3 години Кърджалийският театър все по-активно се връща и се вписва в театралната карта на България. Адмирации към директора за начина на ръководене, макар че винаги може и по-добре, даде оценка министърът. Вие сте рядка форма на съвместяване тук – с трите си формации, сте на практика три театъра, коментира Банов. Разбирам и сериозността на положението и трудностите на района, в който работите, допълни той. Предвид спецификата на Кърджарлийския театър, министърът пое ангажимент в най-кратко време, вероятно до есента, за корекция в субсидията при финансиране на културната институция. В хода на разговора стана ясно, че сериозен проблем е транспорта на състава. Ако получите обещания от кмета на Кърджали пътнически бус, аз поемам ангажимент и ние от министерството да купим един, зарадва митистърът с още едно обещание театралите.

Боил Банов посещава за първи път театъра в Кърджали в качеството си на министър на културата. От името на целия състав, директорът му поднесе картина с ахат, символ на Кърджали. Подаръкът беше допълнен с книга с философията на персийския поет и суфистки мистик Мевляна Руми.

alt