Get Adobe Flash player

Световноизвестният режисьор Хафъз Гулиев поставя емблематично заглавие на кърджалийска сцена

Режисьор от световна величина поставя началото на есенно-зимния сезон в Кърджалийския театър. Хафъз Гулиев, главен режисьор на Азербайджанската държавна академична опера и балет започва работа със състав „Кадрие Лятифова“ към Театрално-музикален център – Кърджали (ТМЦ-Кърджали) по „Аршин Мал Алан“ от Узеир Хаджибеков. Пиесата е любовна комедия, разказана с много музика, песни и танци, като приключва с четири сватби и щастлив край.

alt

„Неслучайно избрахме това заглавие, то е емблематично в репертоарния ни афиш. Идната година предстои отбелязването на 60-годишнината от създаването на нашия театър. „Аршин Мал Алан“ е играна в сезон 1963-1964 г. от кърджалийски актьори и ни е донесла една от най-престижните награди“, каза директорът на ТМЦ-Кърджали, Гълъб Бочуков. „Намерили сме, при това нелесно, възможно най-добрия режисьор за реализацията на това заглавие“, допълни той.

alt

 

 

        Хафъз Гулиев е поставял пиесата на много места, включително в    Държавната опера в Анкара. Президентът Абдуллах Гюл, след като    изгледал спектакъла, излязъл на сцената и лично поднесъл цвете    на всеки един от актьорите, а по-късно разпоредил увеличение на    заплатите им, разказа Хафъз Гулиев.

 

 

 

alt

 

 

Любовната комедия и в момента е в репертоара на Азербайджанската държавна академична опера и балет. Режисьорът идва с готов вариант и за нашия театър. „В творческия път на един актьор рядко се случва да работи с режисьор от такава величина, но когато се отдаде шанс, това оставя незабравими творчески мигове“, не скри възторга си директорът Гълъб Бочуков.

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

           "Изключително сме благодарни на Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, с чиято подкрепа и съдействие се осъществява гостуването на именития режисьор Хафъз Гулиев на кърджалийска сцена", каза Сабиха Местан, ръководител на състав "Кадрие Лятифова" при ТМЦ-Кърджали.

 

 

 

 

 

 

 

Премиерата на спектакъла ще бъде на 18 март, идната година, във връзка с отбелязването на Деня „Невруз“ (Нов ден). С традиционния за Азербайджан празник се бележи пролетното равноденствие, новото начало, прераждането на природата. Очаква се на премиерата в Кърджали да пристигнат високопоставени гости.

alt