Get Adobe Flash player

Международна театрална конференция ETC – 19-22 май 2022 година, проведена в партньорство с Narodni divadlo - National Theatre Prague, с участието на ТМЦ – Кърджали като пълноправен член

alt

  Серж Рангони, президент на ETC, генерален и артистичен директор на Theatre de Liege/Белгия: "Има много предизвикателства пред нашите общества и нашите театри: на първо място, последните две Ковид години, които оставиха празни зали и много въпроси;  войната в Европа, която беше немислима само преди няколко месеца; предизвикателството пред устойчивостта на театрите, което стана очевидно; и накрая – все по-осезаемата фрагментация на нашата публика. Разделенията, които преживяваме, са съществен момент на преоткриване. От нас зависи да подновим преживяванията, които предлагаме на нашата публика и тяхното  качество. Благодарим на ETC, че ни позволи да запазим връзката през границите, за да можем да продължим заедно сега."

alt  Ясен сигнал за Европейското театрално сътрудничество бе безпрецедентното разширяване с 10 нови театъра, присъединили се към Европейското театрално семейство – ЕТС. Над 50 водещи европейски театъра от 30 държави, членове на Европейската театрална конвенция. Бъдещето изглежда оптимистично за артистичното сътрудничество в Европа.

  Говорейки за разширяването на членството в ЕТС с невиждан досега мащаб, изпълнителният директор Хайди Уайли подчерта: "Това е ясен сигнал, че театрите се стремят да възстановят европейските връзки отново след две много предизвикателни години. Сега е времето да се обединим и сме щастливи да приветстваме толкова много изключителни театри в мрежата и да подкрепим тяхното желание за европейско сътрудничество."

  Пълен списък на новоприсъединилите се театри:   
Schauspielhaus Залцбург (Австрия), Theatre National de Bretagne (Франция), Национален театър на Гърция, Национален театър на Косово, Театър Дайлс (Латвия), Кралски театър "Зетски дом" (Черна гора), Het Zuidelijk Toneel (Холандия), Royal Lyceum Theatre Edinburgh (Обединеното кралство - Шотландия), Янг Вик (Великобритания), Международен театрален фестивал в Тбилиси (Грузия)

alt

  Водещите събития бяха:
Украйна 2022 – сесия, която хвърли светлина върху артисти, останали в Украйна или избягали от страната заради руската инвазия.

  Панелна дискусия: Diver-Cities и разнообразен театър за европейските  общности.
Широкообхватни дискусии по теми за създаване на театър в конфликтни зони.

  Сесия за четене на съвременна драматургия - "Всичко е  наред" на словенския драматург Симон Хамер и „ALASKA” - произведение на гръцкия писател Евангелос Космидис. Темата в "ALASKA" е разработена през 2021 г. в Мариупол, Украйна, и включва реални мисли и коментари от деца и тийнейджъри, изправени пред целия ужас на войната.
 
  Ново европейско-канадско сътрудничество, което свързва ETC и биеналето CINARS за разширяване и укрепване на международното сътрудничество извън Европа.

alt

 

  Във връзка с конференцията, домакините подчертаха: "Чувстваме се много щастливи и е чест за нас, че ние – Националният театър, Чехия – бяхме домакини на международната театрална конференция ETC в Прага. Толкова е необходимо днес да останем лично свързани, да говорим по важни въпроси, засягащи не само театъра, но и света като такъв, да дадем възможност за обмен на мисли с театрални дейци в цяла Европа."